Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Troef begeleidt niet-beroepsactieven en werkzoekenden in een kwetsbare situatie


Lier, 17 april 2024: In de Mivas vestiging van Lier werd onder de noemer Troef een samenwerkingsverband tussen lokale besturen van Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg en partners uit het werkveld ondertekend. Doelstelling voor de komende zes jaar is het begeleiden van
niet-beroepsactieven en werkzoekenden, die zich in een kwetsbare situatie bevinden, naar een nieuwe job én om aansluiting te vinden bij de maatschappij. Het partnerschap streeft naar 85 begeleidingen op permanente basis.

De cijfers tonen duidelijk aan dat er nood is aan deze begeleiding. In Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg waren eind maart in totaal 3.248 mensen op zoek naar werk. Dat is een toename van 11 procent ten opzichte van maart vorig jaar. Vlaanderen laat een toename van 10 procent optekenen. Van die werkzoekenden heeft 44 procent geen diploma middelbaar onderwijs, is 51 procent langer dan één jaar werkloos en heeft 36 procent een migratieachtergrond.

Troef bestaat uit vier regionale besturen én partners uit het werkveld. Samen zullen zij mensen begeleiden die geen aansluiting vinden in de samenleving en/of arbeidsmarkt en daarbij geen aanbod/begeleiding op maat vinden. Concreet gaat het vaak om mensen met een laag opleidingsniveau, een beperkte kennis van het Nederlands, een gebrek aan arbeidservaring, sociale problemen en een klein netwerk.

De partners van Troef zijn de regionale besturen en OCMW’s van Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg, de VDAB, het departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid en partners uit het werkveld (Arktos, Emino, Profo, Web en MIVAS).

Troef zal werk als hefboom gebruiken met genoeg aandacht voor drempels en ondersteuning op andere levensdomeinen. Er wordt ingezet op verbinding binnen het partnerschap, waarbij er maximaal aandacht is voor de sterktes en expertises van elke partner om zo alle deelnemers een begeleidingstraject op maat aan te bieden richting maatschappij, sociale diensten en de arbeidsmarkt.
(MSL/foto’s MSL-SDW)